Skip to main content
malkas-nojume

Malkas sagatavošana un uzglabāšana


Svaigi zāģēta un skaldīta malka satur apmēram 60% ūdens no sava svara. Šādu malku nedrīkst kurināt apkures ierīcē.

Svaigi sazāģēta un saskaldīta malka ir jāžāvē sausā, no nokrišņiem pasargātā, labi vēdinātā vietā vismaz 18 līdz 24 mēnešus. Atkarībā no koka sugas, malkas pagaļu izmēra un žāvēšanas apstākļiem, malku var izžāvēt arī īsākā laika periodā. Nekādā gadījumā nenosedziet malku ar gaisu necaurlaidīgu materiālu.

Vēsā un mitrā laikā, arī labi izžuvusi malka uzņem sevī āra gaisa maitrumu, tādēļ ienesot malku no žāvēšanas vietas, vismaz 3 dienas paturiet to istabā, lai šis mitrums izžūtu.

Ja Jūs iegādājaties iepakojumos safasētu malku veikalā, pirms kurināšanas, pārbaudiet tās mitrumu ar malkas mitruma mērītāju. Veikalos nopērkamā malka ne vienmēr ir atbilstoši izžāvēta. Var gadīties, ka no ārpuses šī malka ir sausa, bet, pārskaldot malkas pagales, mitruma daudzums to iekšpusē pārsniedz pieļaujamos 18%.